Раде Савић, најјачи човек света: Научио сам да победим смрт

08 март 2022 435

Раде Савић, вишеструки светски и европски шампион и рекордер у пауерлифтингу, у дисциплини бенч-прес, иначе биотехничар по струци, посветио се промовисању најхуманије активности - спасавању људског живота.

Савић је у оквиру кампање Црвеног крста Србије "Живот у твојим рукама" похађао курс, о чему каже.

"Данас ми је пуно срце. Осећам да сам богатији за непроцењиво искуство, као да више нисам исти, као да сада знам тајну више, ону која дели живот од смрти. Од самог почетка са еланом и великом енергијом сам се посветио правој ствари, промовисању најхуманије активности: спасавању људског живота. Целог себе сам дао. Могу слободно да кажем: Смедерево је 7. марта било центар хуманости.

Био сам јуче полазник на обуци коју организује Црвени крст Србије у оквиру кампање “Живот у твојим рукама”. Као да сам се вратио у школску клупу, тако сам се осећао кад сам крочио у салу где сам прошао курс у мерама оживљавања приликом наглог срчаног застоја. Као прави школарац упијао сам информације које су нам давали стручњаци из Прве помоћи Црвеног крста. Показали су нам како да помогнемо некоме коме је стало срце. Постао је то велики проблем. Живимо у времену које ставља пред нас тешке изазове, стрес је обавезан део живота а то оставља озбиљне последице на човеков организам.

Обично мислимо да су спортисти јачи од других људи, као челик јаки. Али, некад на терену они падну као лако перо. Обори их изненадни срчани застој. Срце не може да издржи и само престане да куца. Шта урадити ако се неко само сруши поред вас? Да ли ћете му помоћи, да ли ћете знати како да помогнете? То су питања на која морамо да потражимо одговоре. Изненадио ме је податак да је у таквим случајевима само двадесет посто људи спремно да притрчи и помогне. Замислите! Само двадесет посто! Шта је са другима, можемо да се запитамо. Плаше се. Мисле да ће погоршати стање унесрећеног. Због тога је било важно похађати овај курс. Корак по корак сам учио како треба да се понашамо, шта прво да урадимо, како да поставимо руке, како да вршимо масажу срца. Научио сам и да употребим спољашњи дефибрилатор. Ако сам имао стрепњу како бих се ја поставио у моменту кад се од мене очекује да помогнем, сада више немам сумњу: када до тога дође без размишљања ћу прићи и дати све од себе да оно што сам научио и применим, да спасим људско биће, да му продужим живот, да детету спасим оца или брата, сестру.

Од самог почетка сарадње са Црвеним крстом био сам свим срцем загрејан за то да помогнем као промотер. Међутим, убрзо ми је постало јасно да ми само то није довољно као човеку који поштује живот и негује хуман однос према другима. Морао сам да прођем кроз лекције и научим како да остварим најлепши циљ.

Често мислимо да је успех кад постигнемо добар резултат, тада смо на врху света. Али удахнути живот, помоћи човеку у невољи, извући га из канџи смрти, то је осећај који надмашује друге. Лепо каже слоган кампање: Покренути некоме срце најплеменитија је ствар коју можемо да учинимо за друго људско биће.

Могу да кажем, да сам се и ја неколико пута нашао у ситуацији кад сам био повређен и кад ми је требала помоћ. Да тада није било добрих људи око мене и вештих, храбрих, обучених, сигуран сам да бих лоше прошао. А доброта и хуманост шире се као вода, кад први пут помогнемо некоме спремни смо да томе посветимо себе у потпуности.

Пуно ми је срце. Могу слободно да кажем Смедерево је 7. марта било центар хуманости, а ја сам поносан што сам био ђак великих професора, оних који чувају живот и шире знање", каже Раде Савић за Курир.

Црвени крст Србије покренуо је кампању “Живот у твојим рукама” којој је циљ да едукује грађане како да поступе у тренуцима наглог срчаног застоја јер су хитна реакција и правилно поступање кључни и могу да спасу живот. Обука подразумева савладавање основних мера оживљавања и начина коришћења спољашњег дефибрилатора, апарата намењеног немедицинском кадру, обичним грађанима када се нађу у прилици да помогну особи под срчаним застојем и врате је у живот. У понедељак 7. марта обука је одржана у Смедереву, а један од едуканата био је и Раде Савић, наш познати спортиста и “најјачи Србин”.

Извор: Курир, 08.03.2022

https://www.kurir.rs/sport/ostali-sportovi/3887283/rade-savic-crveni-krst-srbije-zivot-u-tvojim-rukama

Претрага вести