Кампања “Живот у твојим рукама” у Смедереву

09 март 2022 395

Под слоганом “Покренути неком срце најплеменитија је ствар коју можемо да урадимо за друго људско биће. Свако треба да зна како”, Црвени крст Србије наставио је са кампањом “Живот у твојим рукама”. Стручни тим Црвеног крста Србије одржао је у понедељак, 7. Марта 2022. Године у Сали Основне школе “Димитрије Давидовић” у Смедереву обуку тренера различитих спортских клубова Спортског савеза Смедерево. Смедерево је трећи град у Србији у коме је Црвени крст Србије реализовао обуку о мерама оживљавања И употреби аутоматског спољашњег дефибрилатора за спортске раднике у оквиру кампање “Живот у твојим рукама”. “Кампању смо покренули са циљем повећања броја грађана који се обучавају у основној животној потпори како би се смањио проценат смртности особа које су доживеле нагли срчани застој. Велико ми је задовољство што су наши најпознатији спортисти могли да се одазову нашем позиву И што су постали промотери кампање”, рекла је Нина Савчић, портпаролка кампање “Живот у твојим рукама” Црвеног крста Србије. Кампања се реализује под покровитељством Министарства здравља Републике Србије у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије.

Пред почетак догађаја присутнима су се обратили др Јелена Јанковић, помоћница министра здравља за област јавног здравља, др Бранислав Лјиљак, председник Комисије за прву помоћ Црвеног крста Србиј, Микио Фукуда, менаџер припреме и реализације Мисије за такмичење из Олимпијског комитета Србије, као и представници градске управе: Весна Киш Костић, председница Скупштине града Смедерева и Слободан Станковић, председник Црвеног крста Смедерева.

Обуку је похађао и познати српски спортиста Раде Савић, светски и европски првак у дизању тегова и “најјачи Србин”.

др Бранислав Лјиљак, председник Комисије за прву помоћ Црвеног крста Србије подсетио је присутне на циљ кампање „Јачање свести о томе да можемо спасити људски живот хитним реаговањем стеченим на обуци коју организује Црвени крст Србије наша је основна идеја“, казао је он. Подсетио да ово не бисмо могли да реализујемо без Црвеног крста Смедерево, локалне самоуправе И Спортског савеза Смедерева, чији су представници клубова похађали обуку. Рекао је да је Смедерево препознало важност оваквог пројекта И међу првима су покренули ову акцију. Најавио је да ће се ова акција ширити у Србији како у већим градовима, тако И у мањим местима.

др Јелена Јанковић, помоћница министра здравља за област јавног здравља је истакла значај кампање будући да се њоме шири свест о томе да је правовремено реаговање приликом наглог срчаног застоја од највећег значаја за спасавање живота. „Екипе Хитне помоћи брзо могу да стигну на место несреће, међутим, хитна примена мера оживљавања и апарата за дефибрилацију кључни су у борби за живот“, казала је др Јелена Јанковић и додала да ће након обуке сви грађани бити у могућности да искористе стечено знање и помогну. „Министарство здравља наставиће да подржава активности Црвеног крста јер препознаје добробит коју оне могу донети нашем друштву у целини“, закључила је помоћница министра и захвалила се спортистима који су подржали кампању.

“Олимпијски комитет Србије наставиће да учествује у едукацији својих спортиста”, казао је Микио Фукуда, менаџер припреме и реализације Мисије за такмичење из Олимпијског комитета Србије и скренуо пажњу на то да ће сарадња Олимпијског комитета, Министарства здравља и Црвеног крста дати резултате који ће се огледати у сузбијању смртности на терену и ван њега.

Весна Киш Костић, председница Скупштине Града Смедерева, рекла је да јој је велика част И задовољство да поздрави учеснике у име града Смедерева. “Кампања “Живот у твојим рукама” коју организује Црвени крст Србије под покровитељством Министарства здравља, је од великог значаја. Хвала вам што сте овде, што сте у Смедереву. У име Града желим вам успешну едукацију”, рекла је Весна Киш Костић.

Мр Слободан Станковић, председник Црвеног крста Смедерево рекао је да ова локална организација, као део Црвеног крста Србије, велику пажњу поклања здравственим активностима, као И да је акција “Живот у твојим рукама” од изузетног значаја за наш град И Црвени крст Смедерево. “Желим да се захвалим локалној самоуправи, Црвеном крсту Србије, Олимпијском комитету Србије, Министарству здравља Републике Србије И свим релевантним субјектима. Верујем да ћемо овом акцијом успети да допринесемо да живот још више буде сигуран И да се боримо против срчаног застоја”, рекао је председник Црвеног крста Смедерево.

Промотер кампање, Раде Савић, светски И европски првак у дизању тегова, је нагласио да би спортисти требало и у приватном животу не само на терену да буду пример другима. Рекао је да имамо за циљ само једно, а то је да смањимо смртност људи које задеси срчани застој у ванболничким условима. Једини пут ка томе су едукације И обуке.

Обуци су присуствовали и најмлађи чланови бројних спортских клубова који се активно баве спортом.

Кампања „Живот у твојим рукама“ одвија се у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије, под покровитељством Министарства здравља Републике Србије.

Промотери кампање су наши најпознатији спортисти: Асмир Колашинац, Милош Теодосић, Зорана Аруновић, Бобан Марјановић и други. Они ће позвати људе да се укључе у ову веома важну кампању. С.С.

Претрага вести