Потребне резерве свих крвних група

05 мај 2021 18

Прва мајска акција добровољног давања крви одржана је у Центру за културу Смедерево у уторак, 4. Маја од 9 до 15 часова уз примену свих здравствено-превентивних мера заштите од корона вируса. Том приликом, новинарима су се обратили представници Института за трансфузију крви Србије и Црвеног крста Смедерево.
Мр Слободан Станковић, председник Црвеног крста Смедерево, рекао је да Црвени крст реализује многобројне активности, а једно од битних јавних овлашћења јесте промоција и организација акција добровољног давања крви. Он је захвалио свим добровољним даваоцима крви који редовно учествују у овим акцијама, а посебно је поносан оствареним резултатима. „Надам се да ћемо и убудуће наставити да реализујемо успешно ове акције“, рекао је он и позвао све добровољне даваоце крви и све хумане људе у нашем граду да се одазивају акцијама добровољног давања крви, имајући у виду чињеницу да је крв неопходна за функционисање здравственог система и у овим тешким условима борбе против корона вируса.
Немања Џодић из Института за трансфузију крви Србије захвалио је Црвеном крсту Смедерево, Центру за културу Смедерево и Граду Смедерево на подршци овој акцији, пошто је реализујемо у време празника. „Данас смо се одлучили да дођемо овде да наставимо континуитет у прикупљању јединица крви, јер резерве морамо да држимо на нивоу који нам је потребан како би се задовољиле потребе здравствених установа како у Смедереву, тако и ван њега“, рекао је Немања Џодић и нагласио да су пођеднако потребне резерве свих крвних група, а посебно А негативна, 0 негативна, Б негативна и АБ негативна група. Он је апеловао да у што већем броју долазе даваоци тих крвних група како бисмо имали довољне количине резерви крви. Позвао је све суграђане који нису могли да дођу да се одазову акцији добровољног давања крви у понедељак, 10. Маја у Центру за културу од 9 до 15 часова. Рекао је да је град Смедерево познат по добровољном давалаштву крви и да овде има много хуманих грађана. Додао је да се у просеку по свакој акцији у Смедереву прикупи око 60 јединица крви.
„Важан задатак је и едукација младих у сарадњи са Црвеним крстом Смедерево, при чему обилазимо срење школе. Због епидемије Ковида-19 нисмо били у могућности да организујемо акције у школама, али се надамо да ће од септембра поново почети едукација младих“, рекао је он и додао да је, захваљујући младима, раније годишње прикупљано између 500 и 600 јединица крви.
У овој акцији прикупљено је 25 јединица крви, што је солидан резултат, имајући у виду да је акција одржана у време празника.

Претрага вести