Посета Прихватилишту Црвеног крста у Малој Крсни

12 мај 2022 737

Чланови Управног одбора Црвеног крста Смедерево и представници медија посетили су у среду, 11. Маја 2022. Године Прихватилиште за одрасла и старија лица ове организације у Малој Крсни. Посета је организована у оквиру Недеље Црвеног крста, која траје од 8. До 15. Маја.

Мр Слободан Станковић, председник Црвеног крста Смедерево, говорио је о значају Светског дана и Недеље Црвеног крста и реализованим, односно предстојећим активностима ове хуманитарне организације. Томислав Живановић, секретар Црвеног крста Смедерево, обавестио је присутне да ће акције добровољног давања крви убудуће бити организоване у просторијама Основне школе “Димитрије Давидовић”, јер је Центар за културу Смедерево овај простор предвидео за друге активности.

Бојана Пејовић Новаковић, заменик управника Прихватилишта, пожелела је добродошлицу гостима И рекла да је Прихватилиште лиценцирано за смештај И заштиту одраслих И старијих лица првенствено са територије Града Смедерева, као И из других градова. Поред корисника из Смедерева, тренутно су смештени И корисници из Панчева, Пожаревца И Вршца. У овом Прихватилишту тренутно је смештено 19 корисника, углавном старијих лица, која се обрађују за домски смештај или чекају реализацију домског смештаја. Бојана Пејовић Новаковић је указала да у летњем периоду број корисника опада, док се у зимском повећава. Напоменула је да у последња три месеца није било позитивних корисника И запослених на корона вирус. “Ми смо се храбро И успешно борили скоро две године”, рекла је Бојана Пејовић Новаковић И додала да су први случајеви оболелих корисника И запослених од корона вируса регистровани тек у фебруару ове године. У Прихватилишту се И даље примењују све епидемиолошке мере заштите од корона вируса у складу са препорукама надлежних државних органа. Ношење маски И употреба дезинфекционих средстава су обавезни, а посете И изласци корисника су контролисани. За пријем нових корисника И даље су обавезни ПЦР тест И изолација, која је сада скраћена на пет дана. Рад особља прилагођен је интензитету епидемиолошке ситуације. Бојана Пејовић Новаковић истакла је да је у Михајловцу крајем априла отворен још један дистрибутивни пункт са 27 корисника И да овакви пунктови постоје у Радинцу, Малој Крсни, Лугавчини И Осипаоници.

Томислав Живановић, секретар Црвеног крста Смедерево рекао је да је у току изградња новог монтажног објекта за децу из социјално угрожених породица. Управни одбор Црвеног крста Смедерево је за овај објекат определио три милиона динара како би деца била И физички одвојена од корисника Прихватилишта. Објекат Вртића за децу из социјално угрожених породица имаће 60 квадратних метара. Вртић ради у две групе сап о 20 корисника. Мр Слободан Станковић говорио је о значају проширења капацитета Прихватилишта на 50 корисника, али да у сарадњи са локалном самоуправом треба сагледати све аспекте такве одлуке. Иван Живановић, стручни сарадник Црвеног крста Смедерево за правна питања рекао је да је вртић у почетку финансиран путем пројеката из средстава донатора, који су се у међувремену повукли, а да је сада Град Смедерево препознао значај оваквог вртића И обезбеђује средства за његово функционисање. С.С.

  • 20220511_105333
  • 20220511_111714
  • 20220511_111733
  • 20220511_111755

Претрага вести