Посета Црвеном крсту Пожаревац

01 октобар 2021 151

Представници Црвеног крста Смедерево посетили су у четвртак, 30. септембра 2021. године Црвени крст Пожаревац и са Јеленом Рашић, секретаром ове хуманитарне организације и њеним сарадницима разменили искуства о раду и разговарали о даљој сарадњи. Истакнуто је да ове организације имају успешну дугогодишњу сарадњу, коју треба наставити и у наредном периоду.

На почетку разговора, Јелена Рашић је рекла да су Град Пожаревац и организација Црвеног крста Пожаревац препознатљиви у Србији у области добровољног давања крви. Град Пожаревац већ деценију уназад има највише прикупљених јединица крви у односу на број становника. Тај проценат је у 2019. години износио 8,60 процената, а у 2020. години је био мало смањен на 5,30 процената због ситуације са пандемијом Ковида 19. "И у 2020. и 2021. години ми смо наставили све акције добровољног давања крви да реализујемо по плану, поштујући све епидемиолошке мере које је прописала Влада Републике Србије", истиче Јелена Рашић уз напомену да се акције добровољног давања крви редовно одржавају сваког понедељка у Дому Црвеног крста од 9 до 15 сати од када се примењује нови Закон о трансфузиолошкој медицини. Додаје да су се добровољни даваоци већ навикли, као и да су прикупили довољно јединица крви према плану. По плану треба да се прикупи око 4 и по хиљаде јединица крви годишње, а закључно са септембром је прикупљено скоро 3 хиљаде.

Уз помоћ Града Пожаревца, који финансира програм народне кухиње, Црвени крст Пожаревац врши припрему и дистрибуцију оброка за 850 корисника шест дана у недељи на пет пунктова, од којих два у Пожаревцу и три у Костолцу. Возило Црвеног крста Пожаревац сваког дана прође између 60 и 70 километара како би се доставили оброци корисницима. Црвени крст Пожаревац је издвојио средства за куповину 65 комплета школског прибора и сва деца која су донела потврду из школа да су социјално угрожена су добила школски прибор. У прошлом месецу Црвени крст Пожаревац је поделио 850 пакета примљених од Црвеног крста Србије.

Јелена Рашић истиче да су 2016. и 2017. године реализовали пројекат у сарадњи са Аустријским Црвеним крстом везан за смањење ризика и ублажавање последица од елементарних непогода и других опасности. Из те донације изграђен је и летњи камп Црвеног крста на Тулби у коме се реализују разне активности усмерене ка деци и младима. Тамо су у септембру обележили и Светски дан прве помоћи, где су извели показну вежбу из прве помоћи за ученике основних школа. У овом простору реализују и кампове, где деца уче како да се понашају у случају елементарних непогода и других несрећа. У овом кампу одржаће се и обука младих волонтера из области добровољног давалаштва крви, где ће учествовати пет организација Црвеног крста из Пожаревца, Смедерева, Велике Плане, Мајданпека и Великог Градишта. Том приликом биће обучено око 30 волонтера како да помогну у реализацији акција добровољног давања крви.

"Трудимо се да нам старији од 65 година буду волонтери како би нам помогли у јачању опште позитивне слике о старењу и да старији могу да буду активни чланови друштвене заједнице и да допринесу њеном развоју. Имамо сервис "Помоћ у кући за стара лица и особе са инвалидитетом" са15 геронто домаћица и 76 корисника. Ову услугу финансира и организује Град Пожаревац, док је Црвени крст пружалац услуга. Сви старији и особе са инвалидитетом, којима је потребна услуга "Помоћ у кући" се обраћају Центру за социјални рад, који издаје решење о увођењу корисника у ову услугу. Наше геронто домаћице обилазе сваког корисника два пута недељно по два сата", рекла је Јелена Рашић и додала да им пружају помоћ у одржавању личне хигијене, одржавању простора у коме се крећу, помоћ у обезбеђивању лекова, плаћању рачуна и друго. У Црвеном крсту Пожаревац сматрају да је јако важан овај сервис за ове категорије корисника. Сваког петка у Дому Црвеног крста организују бесплатну проверу здравственог стања старијих корисника, где се врши мерење крвног притиска, нивоа шећера у крви и гликемије.

Замољена да најави неке од наредних догађаја, Јелена Рашић је рекла да - у складу са епидемиолошким мерама - очекују да 15. октобра буде одржана обука младих волонтера из области добровољног давалаштва крви, а биће обележен и октобар - Месец старих, као и Месец солидарности који ће се завршити 17. октобра. На Светски дан борбе против сиромаштва, 17. октобра, Црвени крст Пожаревац на свим пунктовима делиће гардеробу и појачан оброк свим корисницима народне кухиње - рекла је између осталог Јелена Рашић, секретар Црвеног крста Пожаревац.

Претрага вести