Округли сто о превенцији И елиминацији дечјих бракова у Србији

16 април 2022 44

Представници Црвеног крста Смедерево присуствовали су округлом столу на тему превенције И елиминације дечјих бракова у Србији у организацији Невладине организације “Праксис” у петак, 15. Априла 2022. Године у Сали градске управе. Округлом столу присуствовали су Марија Марковић Ставрић, заменица градоначелника Града Смедерева, Невена Марковић из Невладине организације “Праксис”, Дејан Стојковић, председник Савеза невладиних организација “Смедеревски форум”, Ђулијета Сулић, координаторка за ромска питања Града Смедерева, као И представници Црвеног крста Смедерево, Дома здравља Смедерево, Основног суда у Смедереву, Центра за социјални рад И представници медија.

Невена Марковић из Невладине организације “Праксис” рекла је да су пре овог скупа одржани састанци са институцијама, јер је почетни задатак на овом пројекту био да направе анализу стања на терену када је реч о дечјим браковима у Смедереву. У том циљу били су на састанку у Центру за социјални рад са локалним партнерима који имају податке са терена, као И са Патронажном службом Дома здравља И Основном школом “Јован Цвијић”. Извршена је И анализа локалних докумената, односно механизама који постоје на локалном нивоу. Центар за социјални рад у Смедереву је у последњих 5 година евидентирао 18 дечјих бракова. На нивоу свих тужилаштава у Србији у последње три године било је 360 кривичних пријава, а свака трећа кривична пријава је довела до оптужног предлога у овом периоду. Према подацима Основног суда у Смедереву, у периоду од 1. Јануара 2019. До 15. Априла 2022. Године поднето је 11 захтева за давање дозволе за ступање у брак малолетним лицима, при чему је 8 усвојено, 1 одбачен, 1 повучен И 1 је још увек у поступку решавања. Невена Марковић је истакла да је неопходно подићи свест о потреби пријављивања дечјих бракова, јер су састанци са представницима невладиног сектора, образовних И здравствених институција указали да дечјих бракова има, али да се нико не осећа позваним да такве бракове пријави. Додала је да су у овој организацији сачинили програме радионица које ће се радити са мајкама И девојчицама, као И са очевима. Радиће се по 6 радионица на 6 тема као што су родна равноправност, недискриминација, добре И лоше стране традиције, дечја, односно женска права, репродуктивно здравље И осипање из образовања. Радионицама ће бити обухваћено 15 до 20 учесница са жељом да се укључе најбоље полазнице којима ће то много да значи. Ту је И компонента економског оснаживања, где ће се у сарадњи са Националном службом за запошљавање радити мотивационе радионице за полазнице обуке које испуњавају услове да конкуришу за одређене мере Националне службе, а биће обезбеђено И 15 обука за младе у областима којима оне желе да се баве. У оквиру социјалне инклузије девојчица, биће организоване посете друштвеним дешавањима.

Ђулијета Сулић, координаторка за ромска питања у Смедереву указала је на значај стипендирања средњошколаца И истакла да у последње време деца уписују средњу школу, што се односи на девојчице И дечаке. Дејан Стојковић, председник Савеза ромских невладиних организација “Смедеревски форум” рекао је да је образовање најважнија категорија превенције И елиминације малолетничких бракова, као И да у Смедереву постоји Едукативни центар са порталом за информисање ромске популације И другим значајним функцијама. Марија Марковић Ставрић, заменица градоначелника града Смедерева похвалила је озбиљан приступ теми. “Свиђа ми се како озбиљно дискутујемо сви о томе И убеђена сам да ћемо у будућем периоду показати поприличан помак”, казала је Марија Марковић Ставрић.

Округли сто је организован у оквиру пројекта „Превенција и елиминација дечјих бракова у Србији“ који финансирају Амбасада Краљевине Холандије у Србији, Министарство за економску сарадњу и развој Савезне Републике Немачке (БМЗ) у оквиру Немачке развојне сарадње у Србији ГИЗ, а спроводи Праксис заједно са локалним партнерским организацијама. Циљ пројекта је да допринесе превенцији и елиминацији дечјих бракова и побољшању положаја Ромкиња у ромским насељима у Крушевцу, Крагујевцу, Врању, Суботици, Бачкој Паланци, Смедереву, Новом Саду и Лесковцу.

Дечји бракови представљају грубо кршење права детета, и у Србији погађају углавном ромску популацију, најчешће девојчице. Узроци дечјих бракова су комплексни, али у основи је вишеструка дискриминација девојчица и жена, сиромаштво и недостатак адекватног приступа образовању. Кроз свеобухватан и стратешки приступ на више нивоа, пројекат предвиђа низ активности усмерених, са једне стране, ка локалној ромској заједници у којој се пракса дечјих бракова најчешће јавља, и, са друге стране ка релевантним институцијама и организацијама у циљу јачања сарадње и координације и успостављање локалних тимова који би активно радили на превенцији и елиминацији дечјих бракова у локалним срединама. С.С.

Претрага вести