Обраћање госпође Јелене Стијачић, шефа регионалне делегације МКЦК, поводом промоције сајта ЦК Смедерева и уручивања признања за медијски допринос

14 мај 2021 39

Смедерево, 14.мај 2021.

Даме и господо,
пријатељи и колеге,

jelena stijacic част ми је и задовољство да се овом цењеном скупу обратим у име Међународног комитета Црвеног крста и мојих колега из београдске делегације поводом још једног важног догађаја наших пријатеља из Црвеног крста Смедерева и Црвеног крста Србије. Нажалост, због претходно преузетих обавеза, нисам у могућности да се обратим уживо, да заједно прославимо овај важан догађај.
У име Међународног комитета Црвеног крста честитам Црвеном крсту Смедерева на покретању вебсајта који ће олакшати информисање јавности о свим активностима Црвеног крста и бити важна спона у комуникацији са грађанима, будућим волонтерима, пријатељима и свима онима који су спремни да помогну људима у невољи.
Мало је рећи да је подршка медија у извештавању о активностима Црвеног крста драгоцена, она је за наш Покрет непроцењива. На тај начин, јавност, не само да може да се информише о активнотима Црвеног крста, него што је још важније да они којима је помоћ најпотребнија знају коме и како да се обрате, где могу да дају крв и како да помогну.
У години када Црвени крст Србије и Црвени крст Смедерева прослављају 145. година постојања, осврћући се на нашу дугогодишњу сарадњу са Црвеним крстом Србије започету кроз оперативно партнерство 90-тих година, заједничке канцеларије широм Србије после сукоба на овим просторима, обнављање веза између породица раздвојених због оружаних сукоба, отварање захтева за тражење несталих у сукобима 90-их, пружање помоћи четвртини милиона избеглица и интерно расељених лица, промовисање међународног хуманитарног права, образовање младих о хуманим вредностима, преко катастрофалних поплава 2014, мигрантске кризе 2015, па и сада током пандемије корона вируса и многих других програма, уопште можемо рећи да наше две организације тесно сарађују и да су наша заједничка достигнућа импресивна.
У недељи Црвеног крста, у којој се сваке године 8. маја обележава Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца на рођендан Анри Динана, оснивача Покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца је прилика да прославимо принципе, вредности, историју и значај Покрета.
Развој технологија и напредак цивилизације, нажалост, није ублажила људску патњу, она је и даље неподношљива. Ових много година од оснивања Покрета Црвеног крста човечанству није донело више мира. Супротно томе, патњу и даље видимо у све већим размерама. Протекла година показала је рањивост целог света на пандемију. Међутим, истовремено је истакла изванредну посвећеност и достигнућа волонтера и запослених у нашем Покрету.
И усред глобалне пандемије има наде. Где год је криза, постоји добровољац Црвеног крста или Црвеног полумесеца спреман да подржи погођене људе и обезбеди да се брзо опораве и да могу лакше да живе и са већим достојанством. Њихова посвећеност се никада не поколеба и њихово саосећање нема ограничења.
Дозволите ми да закључим да ћемо ми, припадници Црвеног крста наставити да чувамо хуманитарна уверења и да нећемо посустати у нашој хуманитарној мисији. Седам принципа ће и даље водити наше акције, пре свега хуманост као отелотворење посвећености Покрета Црвеног крста да пружи помоћ свима којима је она потребна.
Драги пријатељи, радујем се многим успешним годинама сарадње и размене искустава.

Претрага вести