„Недеља Црвеног крста“ од 8. до 15. маја 2021. године

27 април 2021 26

Програм обележавања

„Недеље Црвеног крста“ од 8. до 15. маја 2021. године

 

I.

Светски дан Црвеног крста 8. мај и „Недеља Црвеног крста“ од 8. до 15. маја у 2021. години, биће обележени темом коју је определила Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца, а то је

''Unstoppable – Незаустављиви''

Рачунајте на нас зато што и када је најтеже и даље смо заједно.

Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца је националним друштвима доставила следећи текст:

На Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца и током 2021. године, прославићемо снагу и распрострањеност наше глобалне мреже, као и допринос нашег особља и 11,7 милиона активних волонтера кроз тему #’’Unstoppable - Незаустављиви’’.

 

Овом темом и главним слоганом овогодишњег обележавања Светског дана Црвеног крста желимо да проширимо разумевање јавности према Међународном покрету Црвеног крста и Црвеног полумесеца, наглашавајући разноликост нашег рада и универзалност нашег приступа.

 

Овај слоган је потврђен у пракси током прошле и ове године током пандемије Corona вируса када су сва Национална друштва Црвеног крста и Црвеног полумесеца показала да су способна да се брзо прилагоде новим околностима и да своје програме и активности брзо организују на потпуно нови начин и пруже помоћ најугроженијим грађанима, људима који су због појаве нове кризе били и јесу додатно угрожени, а пре свега маргинализованим групама које су иначе и пре пандемије били угрожени својим статусом.

 

Слоган ''Незаустављиви'' симболише да је рад наше организације вишеструко користан за заједницу и да су наши посвећени и одани волонтери и запослени спремни да у свакој ситуацији дају свој допринос отпорности заједнице и спремни да одговоре на сваку кризу.

2020. године, 1 на сваких 12 људи широм света добио је неки облик помоћи од Црвеног крста или Црвеног полумесеца – од помоћи у набавци хране, лекова, хигијенксих средстава, помоћи у имунизацији становништва, личне психосоцијалне подршке до пружања информација становништву путем друштвених мрежа о Corona вирусу.

У Србије је сваки четврти становник добио неки од ових облика помоћи.

То је невероватно. Одлучност наше мреже да осигура да заједнице имају знање и средства да се заштите је заиста без премца. Незаустављиви сте!

 

Желимо да искористимо моћ емоција и да позовемо на акцију како бисмо обележили посвећеност и утицај Црвеног крста и Црвеног полумесеца.

 

Циљеви

 • Наставити да позиционирамо локални и глобални значај Покрета Црвеног крста и његов капацитет да помогне најугроженијима и најтеже доступним заједницама, не остављајући никога без помоћи и не дозвољавајући да било ко буде заборављен.
 • Јачање значаја подршке организацијама Црвеног крста у општинама и градовима које имају способност раног реаговања и приступа свима који су угрожени, које су прихваћене у заједницама, чији су програми и активности у смислу финансирања оправдани и прегледни, који су одговорни пре свега корисницима наших хуманитарних програма и чије је ангажовање пре свега усмерено на смањивање ризика од катастрофа како би се смањио утицај будућих криза.

Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца, који се обележава 8. маја, на рођендан нашег оснивача Анрија Динана, годишња је прослава Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца. Сваке године, друштва Црвеног крста и Црвеног полумесеца организују активности како би истакли јединствену улогу Покрета у својим земљама.

Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца сваке године подржава милионе људи широм света - у време сукоба, природних катастрофа и криза. Ослањајући се на више од 150 година хуманитарне акције, Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца је посвећен пружању одговарајућих и правовремених хуманитарних програма угроженим појединцима и заједницама сада и у будућности.

Милиони волонтера и запослених Црвеног крста и Црвеног полумесеца широм света допиру до преко 160 милиона људи сваке године, пружајући разнолик и велики број хуманитарних програма. Али, наш приступ је универзалан, вођен на сваком кораку нашим Основним принципима: хуманост, непристрасност, неутралност, независност, добровољност, јединство и универзалност.

Црвени крст у Републици Србији својим различитим хуманитарним програмима  је у 2020. години стигао до 1,5 милион људи, јачајући заједнице кроз своје: социјалне и здравствене програме, припрему и одговор на несреће, мотивисање грађана да добровољно дају крв, програм бриге о старијима, рад са маргинализованим групама, програм народних кухиња, рад са младима и притом је био вођен својим хуманитарним вредностима и принципима трудећи се да кроз своје програме гради заједнице које укључују све грађане јачањем њихове свести и подизањем нивоа знања на исти начин.

Неки од ових програма су током 2020. године организовани на другачији начин због пандемије, али су кључни програми усмерени директно на људе у стању потребе наставили да се одвијају, а неки нови програми помоћи су реализовани у складу са новонасталим потребама заједнице.

На Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца, славимо храброст и достигнућа наших волонтера и сарадника, чије активности и предан рад омогућавају ублажавање људске патње, спашавање живота и доносе промене у животу заједница. Ми смо национално друштво у Републици Србији али и члан Међународног покрета, независни и неутрални, и ту смо за свакога ко се нађе у невољи.

У читавом свету, Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца пружа велики број хуманитарних програма најугроженијим људима у различитим ситуацијама - од одговора на потребе у катастрофама и конфликтним ситуацијама, до пружања помоћи у градским центрима али и у тешко доступним сеоским, планинским подручјима. Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца такође има веома значајну улогу у заговарању и заступању интереса људи када год су угрожена њихова основна права.

Пружамо разноврсне хуманитарне програме прилагођене потребама заједница, помажући људима да се припреме, да се носе са кризама и опораве од њих. Глобална и независна мрежа од око 11,7 милиона активних волонтера и 450.000 запослених, Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца ради у заједницама у 192 државе.

Ми мобилишемо хуманост и солидарност човечанства са циљем да спасимо животе и ублажимо патње. Волонтери и особље Црвеног крста и Црвеног полумесеца улажу све напоре како би осигурали да нико не буде остављен без помоћи и заборављен.

Без разлике да ли су природне или људске катастрофе, оружани сукоб или питања здравствене и социјалне заштите, или пандемија волонтери и особље Црвеног крста и Црвеног полумесеца су ту да помогну, без икакве дискриминације.

                                                  II

У оквиру обележавања Светског дана Црвеног крста и Црвенег полумесеца 2021. године, Црвени крст Србије, у сарадњи са Међународним комитетом Црвеног крста и уз сарадњу са надлежним градским службама планира да неке значајније објекте у Београду осветли у боји Црвеног крста, чиме би на симболичан начин биле упућене честитке и захвалност свим волонтерима и сарадницима као и грађанима Србије и Београда, као главног града којима Црвени крст и припада.

 

Уколико има услова у Вашој средини искористите ову идеју. Црвени крст Србије није у позицији да за ову активност пружи било какву финансијску подршку, али смо вам на располагању  уколико је други вид подршке потребан.

Председник Црвеног крста Србије Проф. др Драган Радовановић ће се поводом 8. маја, Светског дана Црвеног крста, обратити видео поруком свим волонтерима и запосленим.

Црвени крст Србије ће и у 2021. години обезбедити да новинари и водитељи телевизија са националном покривеношћу носе знак  Црвеног крста поводом 8. маја.

Обзиром да у већини средина у Србији постоје локалне телевизије, потребно је да се тим поводом организације Црвеног крста у градовима и општинама обрате главним уредницима (директорима или власницима) електронских медија у својим срединама да 8. маја новинари и водитељи ових телевизија носе знак Црвеног крста, што би допринело видљивости  организације Црвеног крста у целој земљи.

                                                             III 

                                                 

Поред промоције активности везаних за тему

''Unstoppable – Незаустављиви''

Рачунајте на нас зато што и када је најтеже и даље смо заједно.

 

потребно је у организацијама Црвеног крста ангажовати се и на традиционални активностима у овом периоду, али све у складу са епидемиолошким мерама које ће тада бити на снази:

 • Спровођењу оних програма који јесу могући у ситуацији пандемије,
 • Промовисању вредности и значаја Црвеног крста у свим медијима и на друштвеним мрежама,
 • Снимању видео садржаја који на прави начин показују да смо као организација ''Незаустављиви'' и да стално служимо својој заједници; снимање ангажовања волонтера у конкретним акцијама на терену у помоћи имунизацији, раду народних кухиња, организација акција добровољног давања крви, подели пакета помоћи угроженом становништву посебно у удаљеним подручјима, сеоским срединама, итд.
 • Уколико то буде могуће организовати уручивање одговарајућих признања добровољним даваоцима крви током целе Недеље, а посебно 11. маја на Национални дан добровољних давалаца крви;
 • омасовљењу организације, учлањавању нових чланова, посебно младих и формирању основних организација Црвеног крста, подружница, актива и повереништава;
 • уколико то буде могуће у организацију Црвеног крста позивати волонтере Црвеног крста, представнике локалне самоуправе, донаторе, представнике других организација и институција са којима Црвени крст остварује сарадњу, средства информисања, разменити искуства у раду, а најзаслужнијима уручити признања Црвеног крста;
 • уколико то буде могуће обићи домове за стара лица, дечја одељења у болницама, домове за децу без родитељског старања и друге институције социјалне заштите и уручити адекватну помоћ у складу са могућностима организације;
 • одржавању редовних седница Скупштине и седница управних органа и скупштина Омладинских теренских јединица у складу са епидемиолошким мерама;
 • информисању јавности о акцијама и активностима организације Црвеног крста и резултатима који се постижу у хуманитарној области;
 • организацији других акција које су у мандату Црвеног крста, а које ће допринети још већој афирмацији и угледу организације Црвеног крста,
 • У наставку је линк на коме се налазе графичка решења која је креирала МФЦК. Наше ОЦК могу слободно да користе ове формате како би убациле своје фотографије и креирале своје визуелне поруке поводом 8. маја:

https://trello.com/b/wYwYgoom/unstoppable

Информацију о реализованим активностима у „Недељи Црвеног крста“  потребно је доставити Црвеном крсту Србије до 15. јуна 2021. године.

Организације Црвеног крста из Војводине информације треба да доставе Црвеном крсту Војводине, организације Црвеног крста са Косова и Метохије Црвеном крсту Косова и Метохије, а организације Црвеног крста из Београда Црвеном крсту крсту Београд.

Црвени крст Војводине, Црвени крст Косова и Метохије и Црвени крст  Београд ће обједињену информацију о активностима, као и појединачне информације организација Црвеног крста у градовима и општинама, доставити Црвеном крсту Србије.

ЦРВЕНИ КРСТ СРБИЈЕ

Београд, април 2021. године

Претрага вести