5. децембар - Међународни дан волонтера

05 децембар 2022 258
 
Црвени крст Смедерево и ове године обележава 5. децембар - Међународни дан волонтера, под слоганом „Буди хуман – снага човечности (моћ доброте)“, те се посебна пажња поклања волонтерима који делују у својим локалним заједницама. Управо је њихов допринос оно што те заједнице чини отпорнијим на ризике, као што су природне катастрофе, економске, политичке и здравствене кризе.
Као највећа и најстарија волонтерска организација у земљи Црвени крст Србије подсећа да су волонтери незаменљив ресурс сваког друштва које тежи развоју и да је њихов учинак вишеструк. Волонтирање осим што решава проблеме угрожених категoрија становништва, оно и изграђује личност оних који волонтирају и помаже друштву да се упути у хуманијем смеру развоја и солидарности. Волонтерски рад у оквиру Црвеног крста Србије представља свесно поклањање времена, вештина, знања и енергије за добробит других људи и заједнице без материјалне надокнаде. Волонтери могу бити особе из свих друштвених група, свих узраста и имовинских стања, а активности на којима се ангажују такође варирају од учествовања у периодичним акцијама до сталних програма. Волонтирање оснажује појединца и повећава самопоуздање, сузбија депресију и помаже вам да останете физички активни. Волонтери омогућавају да они који имају отежане животне околности постану равноправни чланови друштва, а кроз своје ангажовање штите рањиве угрожене групе од економске, друштвене и политичке маргинализације. Како владе широм света, заједно са цивилним сектором и локалним заједницама раде на томе да ублаже ефекте сиромаштва и унапреде здравље и образовни ниво становништва, волонтирање се показује као ефикасан елемент ових напора. Волонтери раде на унапређењу своје заједнице и истовремено кроз рад, бригу и учење мењају своје животе и животе својих суграђана.
Црвени крст Србије укључује у свој рад 60.000 волонтера. Од тог броја 60 одсто чине млади волонтери, 20 одсто је старијих, а 20 одсто је средњих година који чине радно способно становништво.
Промовисање волонтирања је посебно значајно у заједницама које су економски мање развијене, у руралним и удаљеним крајевима где је најдрагоценији ресурс који заједница има на располагању управо солидарност њених чланова, снажан осећај заједништва и јединственог искуства и мотивације. У многим од оваквих заједница волонтирање се не доживљава као посебна активност, већ као природан део односа у заједници које су утемељене на осећају солидарности и припадању истој групи. Овакве заједнице, утемељене на поверењу и усађеном осећају солидарности су отпорније и на све врсте криза.
Глобални извештај о волонтирању Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца подсећа да волонтирање није ни универзални лек нити једноставна активност која се одвија сама од себе. Волонтерски доприноси заједницама морају бити препознати као део сложених социјалних, политичких, културних и економских процеса који су међусобно повезани и не само да мењају једни друге већ и снажно утичу на то ко су активни волонтери, шта је њихова мотивација да волонтирају, али и на који начин могу да се ангажују у кризним ситуацијама и шта њихов рад може да постигне. Како владе широм света, заједно са цивилним сектором и локалним заједницама раде на томе да ублаже ефекте сиромаштва и унапреде здравље и образовни ниво становништва, волонтирање се показује као ефикасан елемент ових напора.
Према подацима Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца на глобалном нивоу у различитим програмима учестује преко 12,5 милона волонтера Црвеног крста/Црвеног полумесеца.Као и у Републици Србији и у другим земљама на свету више од половине волонтера чине млади чланови друштва.
Током пандемије која је погодила цео свет у протеклом периоду, одговорност волонтера према заједници показала се као једини успешни метод превазилажења ове здравствене кризе.Волонтери Црвеног крста и запослени Црвеног крста Србије су у пандемији показали велику хуманост, знање и пожртвовање остваривши преко 700.000 часова добровољног рада, прешавши преко 1,100.000 км пружајући помоћ, подржавши процес имунизације за преко милион грађана наше Републике.

Претрага вести