У ГОДИНИ ЈУБИЛЕЈА

19 мај 2021 103

Три награде за медије

Поводом 145. година постојања смедеревске организације, а у недељи Црвеног крста и Црвеног полумесеца, уручена су признања за медијски допринос и награда Златно перо Живославе Лазић.

Како је реч о години јубилеја, уручене су три награде: две за редакције, које су припале КЦН Исток телевизији у Смедереву и порталу Подунавље инфо, док је лично признање добила Ана Пендић, дописник РТС-а.

Сарадња са медијима је од изузетне важности јер они рад Црвеног крста чине видиљивијим и уједно ширу јавност информишу о томе како се и коме обратити за помоћ, истакнуто је овом приликом.

У недељи Црвеног крста, након низа различитих активности, Црвени крст Смедерево је приредио и ову свечаност која је пре свега била посвећена додели признања и награде Златно перо Живославе Лазић, установљене након што је 2020. преминула вишегодишња председница смедеревске организације. Како је реч о години јубилеја, уручене су три награде: две за редакције, које су припале КЦН Исток телевизији у Смедереву и порталу Подунавље инфо, док је лично признање добила Ана Пендић, дописник РТС-а. Плакете и пера уручила им је прва, односно прошлогодишња добитница, новинар Наших новина, Аника Живановић. Председник Црвеног крста Смедерево, мр Слободан Станковић овом приликом је истакао изузетну сарадњу са свим локалним редакцијама, а посебно са поменуте три које су у претходном периоду редовно извештавале о актуелним темама из смедеревског Црвеног крста и тиме рад организације презентовале широј јавности.     

„Велика ми је част што сам међу добитницима, мени је било изузетно лако да правим приче, прилоге и укључења јер сам у сваком моменту могла да позовем Слободана, Томислава, Ивана, Зденку, Мају, били су увек пуни разумевања и стрпљиви. Надам се да ћемо сарађивати и даље“ – казала је Ана Пендић, дописник Радио телевизије Србије у Смедереву.  

Зоран Јовшић, представник КЦН Исток, студија у Смедереву, у лично и име колега је поручио: „Ми имамо увек добре саговорнике и сјајне пријатеље у Црвеном крсту Смедерево којима увек можемо да се обратимо. Ви сте једна од институција која има јасан концепт рада, а ми ћемо наставити да помажемо. Хвала у име целе редакције и виђали се још много година!“

Портал Подунавље инфо је такође, кроз разне рубрике често писао о Црвеном крсту, волонтерима или даваоцима: „Хвала председнику Слободану и секретару Томи на сарадњи, мислим да смо серијом прилога од прошле године заслужили ово признање и на најбољи начин, одужили наш дуг као локални медиј према свим људима који су заслужили да се нађу ту“ – казао је Дејан Ђорић.

Поводом овог догађаја, уз жалење што је спречена да му лично присуствује, допис је упутила Јелена Стијачић, шеф регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста и између осталог, поручила: „Мало је рећи да је подршка медија у извештавању о активностима Црвеног крста драгоцена, она је за наш Покрет непроцењива. На тај начин, јавност, не само да може да се информише о активнотима Црвеног крста, него што је још важније да они којима је помоћ најпотребнија знају коме и како да се обрате, где могу да дају крв и како да помогну. Развој технологија и напредак цивилизације, нажалост, нису ублажили људску патњу, она је и даље неподношљива. Ових много година од оснивања Покрета Црвеног крста човечанству није донело више мира. Супротно томе, патњу и даље видимо у све већим размерама. Протекла година показала је рањивост целог света на пандемију. Међутим, истовремено је истакла изванредну посвећеност и достигнућа волонтера и запослених у нашем Покрету“.

Сусрету је присуствовао и новоизабрани члан УО Црвеног крста Радиша Јовановић, као и Драган Станић, члан Градског већа задужен за питања социјалне политике, који се такође захвалио новинарима на одличној сарадњи и томе што су препознали значај рада Црвеног крста јер су њихове приче једини начин да једна хуманитарна организација допре до свих којима је помоћ потребна.

Истовремено је, овом приликом, у краћим цртама представљен и недавно покренут сајт Црвеног крста Смедерево. Мр Слободан Станковић је, објашњавајући да је та идеја дуго постојала, објаснио да сајт није било могуће покренути све док се не обезбеде редован рад и ажурирање: „Нашли смо решење и одређена средства и сада је јавности доступан наш сајт на коме су вести, информације, као и сва издања електронског билтена од 2009. до данас. Надам се да ћемо кроз сарадњу са установама, предузећима и медијима моћи да изразимо наше јединствено деловање“ – закључио је председник смедеревског Црвеног крста.  

  • nagradjeni 2
  • nagradjeni1
  • priznanja crveni krst
  • uručenje nagrada
  • uručenje nagrada1

Izvor : Anika Živanović,  ``Naše Novine``, 19.05.2021. god. 

Претрага вести