Одштампајте ову страницу

Обележавање Светског дана прве помоћи 2021. Године

09 септембар 2021 168
Обележавање Светског дана прве помоћи 2021. Године

Др Анђелка Aрсенијевић, члан Управног одбора Црвеног крста Смедерево, инструктор и међународни судија у првој помоћи, била је у четвртак, 9. Септембра гост Телевизије КЦН Исток – Студио у Смедереву И Телевизије Смедерево, поводом 11. Септембра, Светског дана прве помоћи. Она је говорила о значају прве помоћи, раду са младима пре и у време Цовида-19 И другим питањима из ове области.

Светски дан прве помоћи се ове године обележава у суботу, 11. септембра.

На овај дан организације Црвеног крста широм света настоје да усмере пажњу јавности на значај познавања прве помоћи за појединца и за друштвену заједницу.

Годишње више од 14 милиона људи широм света научи како да пружи прву помоћ у оквиру организације Црвеног крста.

Ове године Светски дан прве помоћи у фокус ставља децу и обележава се под слоганом:

''Прва помоћ деци – прва помоћ за децу''.

Организације Црвеног крста у градовима и општинама треба да упознају грађане у локалној заједници како учити децу да пруже прву помоћ, од најранијег периода детињства (деца у вртићу, деца предшколског узраста и деца основно школског узраста) и зашто је неопходно да сви који раде са децом и бораве са њима знају прву помоћ (родитељи, васпитачи, наставници).

Повреде су најчешћи разлог угрожености здравља код деце и младих. Психофизичке каратктеистике деце и младих чине их посебно осетљивом категоријом становништва. Повреде код деце најчешће настају непажњом у игри, али могу настати у саобраћају, током боравка у школи, током спортских и других активности. 

Подсећамо да је Законом о Црвеном крсту Србије оспособљавање грађана за пружање прве помоћи једно од поверених јавних овлашћења Црвеном крсту те је неопходна континуирана активност организација на обучавању различитих узрасних група становништва. Поред формалних обука, грађане треба едуковати и реализацијом различитих активности као што су радионице и трибине за децу, показне вежбе, промотивне активности и друго.

Најновије од ЦКСД