7. април Светски дан здравља

World Health Day 2021 1Слоган: „Изградња праведнијег, здравијег света“
На Светски дан здравља, 7. априла 2021. године, придружујемо се новој кампањи за изградњу праведнијег, здравијег, света.
Наш свет је пун неједнакости.
Као што је пандемија обољења ЦОВИД-19 нагласила, неки људи могу да живе здравије и имају бољи приступ здравственим услугама од других и то у потпуности захваљујући условима у којима се рађају, расту, живе, раде и старе.
Широм света, неке групе се боре да преживе са малим дневним приходима, имају лошије услове становања и образовања, мање могућности запослења, већу неравноправност између полова и имају мали или никакав приступ безбедном окружењу, здравствено-безбедној води, ваздуху и храни и здравственим услугама. То доводи до непотребне патње, болести и превремених смрти које се могу избећи. Све ово штети нашим друштвима и економијама.
То није само неправедно - то је могуће спречити.
Због тога се 7. априла, на дан обележавања Светског дана здравља 2021. године, глобално позивају лидери да осигурају да сви имају услове за живот и рад који погодују добром здрављу. Истовремено, апелује се на лидере да надгледају неједнакости у здравству и да осигурају да сви људи могу да приступе квалитетним здравственим услугама, онда када им требају и на местима где им требају.
ЦОВИД-19 је тешко погодио све земље, али је његов утицај био најоштрији у оним заједницама које су већ биле угрожене и које су изложеније болести, јер су имале мање шансе за приступ квалитетним здравственим услугама и било је вероватније да ће трпети негативне последице мера спроведених за сузбијање пандемије.
Додатне поруке ове кампање наслањају се на основну прокламацију да је „време да изградимо праведнији и здравији свет, за све и свугде“:
„Светски дан здравља је. Време је да изградимо праведнији и здравији свет, за све и свугде.“
„ЦОВИД-19 нам је показао да нико није безбедан док сви нису безбедни. Време је да изградимо праведнији и здравији свет, за све и свугде.“
„Слажемо се да је здравље право, а не привилегија. Време је да изградимо праведнији и здравији свет, за све и свугде.“
„Морамо зауставити дискриминацију и искључивање. Време је да изградимо праведнији и здравији свет, за све и свугде.“
„Морамо учинити да ЦОВИД-19 вакцине, тестови и лечење буду доступни свима. Време је да изградимо праведнији и здравији свет, за све и свугде.“
„Морамо обезбедити здравствене услуге у свим заједницама. Време је да изградимо праведнији и здравији свет, за све и свугде.“

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4